ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/10 ΚΑΙ ΩΡΑ 12.μ.μ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!
Πώς καταργείται η δημόσια δωρεάν υγεία για όλους
Σε μία περίοδο όπου βάλλονται τα εισοδήματα όλων, σε μία περίοδο όπου η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται άμεσα από την κρίση (κι αυτό θα φανεί σε λίγα χρόνια, όταν το προσδόκιμο ζωής για τον Έλληνα θα έχει μειωθεί δραματικά), σε αυτήν ακριβώς την περίοδο το κράτος επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή και να αποκλείσει τους πολίτες από την πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους:
• η επίσκεψη στο νοσοκομείο στοιχίζει 5 ευρώ και πλέον υπάρχει κόστος συμμετοχής 15% στις εξετάσεις μέσα στο νοσοκομείο
• η επίσκεψη στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κοστίζει 10 ευρώ, ακόμη και για μια απλή συνταγογράφηση φαρμάκων
• από 1/1/2014 θα επιβληθεί εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομεία για νοσηλεία και 1 ευρώ για κάθε εκτέλεση συνταγής σε φαρμακείο
• δεν καλύπτονται πολλές από τις προληπτικές εξετάσεις
• το τηλεφωνικό ραντεβού κοστίζει 1-2 ευρώ
Τι ισχύει για τους ανασφάλιστους:
Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 3.000.000 ενώ τα ανεπίσημα αποκαλύπτουν τον αριθμό των 6.000.000 ανθρώπων. Ο αριθμός δε μας κάνει εντύπωση αν αναλογιστούμε ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 28%, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό πάνω από 70% δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλισή τους και ότι η μαύρη / αδήλωτη εργασία είναι καθεστώς. Και βέβαια, ο ανασφάλιστος επωμίζεται το συνολικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής του.
Κι αν αυτό δε λέει κάτι σε όσους ήταν τυχεροί μέχρι σήμερα και δε χρειάστηκε να διαβούν το κατώφλι του νοσοκομείου, ας ρωτήσουν τον ανασφάλιστο καρδιοπαθή που νοσηλεύτηκε με έμφραγμα για 3 ημέρες σε δημόσιο νοσοκομείο και μαζί με το εξιτήριο του παραδόθηκε λογαριασμός 780 ευρώ!!! Τι κι αν δεν είχε να τα πληρώσει κι έφυγε… Ο λογαριασμός διαβιβάστηκε ως χρέος στο δημόσιο ταμείο και θα τον βρει μπροστά του στο επόμενο εκκαθαριστικό της εφορίας. Ας ρωτήσουν την ανασφάλιστη καρκινοπαθή που κάθε μήνα πρέπει να πληρώνει πάνω από 700 ευρώ για την αγωγή της.
Κι όσο για τα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα για ανασφάλιστους (Health Voucher) είναι μια στάλα στον ωκεανό και αποτελούν πραγματικό εμπαιγμό, καθώς καλύπτουν ελάχιστο αριθμό ανασφάλιστων (3,3%) και προσφέρουν τις λιγότερες δυνατές παροχές (3 επισκέψεις σε γιατρούς, 7 διαγνωστικές πράξεις, καθόλου νοσηλεία).
Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
Οι περικοπές δαπανών στην υγεία χτυπούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο και το Νοσοκομείο της Δράμας. Ήδη έχει κλείσει η Β’ Παθολογική Κλινική, ενώ υπολειτουργούν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ, σε σημείο να κλείνουν κάποια σαββατοκύριακα του μήνα γιατί δεν μπορούν να εφημερεύουν λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες (όπως του Δερματολόγου, Νευρολόγου, Ενδοκρινολόγου και Ρευματολόγου), με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στα νοσοκομεία γειτονικών νομών ή να εξωθούνται σε ιδιώτες γιατρούς. Επίσης, κατά διαστήματα λήγει η σύμβαση του φαρμακοποιού και προκύπτουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, το οποίο έχει και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα. Είναι πλέον καθημερινό το φαινόμενο οι ασθενείς να πληρώνουν οι ίδιοι τα αναλώσιμα που χρειάζονται αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή τους. Παράλληλα, προωθείται με ταχείες διαδικασίες η ιδιωτικοποίηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Η καθαριότητα, η σίτιση, τα πλυντήρια και τα σιδερωτήρια έχουν ήδη δοθεί σε ιδιωτικά συνεργεία.
Φυσικά σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναφερθούμε και στις ευθύνες των διοικήσεων του Νοσοκομείου Δράμας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, ο προηγούμενος διοικητής υποστήριζε ότι το Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί μία χαρά. Όταν αναφέραμε στον καινούριο διοικητή ότι το Νοσοκομείο αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του ζητάει φάρμακα από το ΚΙΦΑ αυτός μας απάντησε ότι δεν το γνώριζε!!!
Ο ρόλος του ΚΙΦΑ Δράμας
Η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας γέννησε την ανάγκη δημιουργίας αυτοοργανομένων δομών όπως είναι τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία. Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) Δράμας αποτελεί ένα παράδειγμα τέτοιου εγχειρήματος. Εξυπηρετεί ανασφάλιστους παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Εθελοντές γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες συμμετέχουν σε μία συλλογική προσπάθεια κάλυψης των πλέον βασικών αναγκών των κοινωνικών ομάδων που έχουν αποκλειστεί από τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΙΦΑ παρέχει:
• Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη από παθολόγους και παιδίατρους στις εγκαταστάσεις του.
• Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στα ιδιωτικά ιατρεία τους.
• Δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις μέσω των συμβεβλημένων εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.
• Παράλληλα, συνεργάζεται με τα υπόλοιπα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία της επικράτειας και προσπαθεί να στήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών για την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού.
Ωστόσο, στα δύο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του κλήθηκε να καλύψει και ανάγκες:
• Ασφαλισμένων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
• Ασφαλισμένων που λόγω τεχνικών ελλείψεων στην αγορά δε βρίσκουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία.
• Ασφαλισμένων της Πρόνοιας των οποίων τα φάρμακα στερείται το Νοσοκομείο Δράμας.
• Του φαρμακείου του Νοσοκομείου Δράμας, καθώς ο πενιχρός προϋπολογισμός του δεν επαρκεί για τον απαραίτητο αριθμό φαρμάκων και αναλωσίμων.
• Των έγκλειστων μεταναστών στο στρατόπεδο Παρανεστίου, καθώς το κράτος δεν έχει μεριμνήσει ακόμη για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, παρά τα υπέρογκα ποσά που παίρνει από την ΕΕ.
Πρέπει να γίνει όμως ξεκάθαρο ότι το ΚΙΦΑ δεν δημιουργήθηκε για να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο στους αδύναμους και αποκλεισμένους συμπολίτες μας, ούτε για να αντικαταστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας εκεί όπου αποδεικνύεται ανεπαρκές, αλλά για να διεκδικεί την αξίωση στην περίθαλψη όλων των πολιτών. Βασικός στόχος είναι να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες, να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να θέσουν τις βάσεις για το μέλλον της κοινωνίας.
Συμπεράσματα
Το δικαίωμα στην υγεία είναι πανανθρώπινο και ανεξάρτητο από έθνη, φυλές και θρησκείες. Ωστόσο, το κράτος καταβάλει μία συστηματική προσπάθεια εκφυλισμού του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας με τη μετακύλιση του κόστους στον ασθενή, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτός έχει πληρώσει ήδη τις εισφορές του αλλά και υπονομεύοντας την έννοια της υγείας ως καθολικού δικαιώματος. Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στην υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης γι’ αυτούς που έχουν χρήματα ή στον αργό ή σύντομο θάνατο για όσους δεν έχουν. Αυτή τη στιγμή συντελείται μία υγειονομική γενοκτονία κι αυτό οφείλουμε να το σταματήσουμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το πληθυσμό, χωρίς την άδεια διοικητών, υπουργών, κλινικαρχών, πολυεθνικών, αντιδημάρχων και να συγκροτήσουμε τώρα το αναγκαίο κέντρο αγώνα ενάντια στους καταστροφείς της ζωής μας!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/10 ΚΑΙ ΩΡΑ 12.μ.μ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!
Sorry, the comment form is closed at this time.