May 162014
 

Η τραγωδία της Σάμου στις 5 Μάη με το ναυάγιο και τους 22 νεκρούς και 7 αγνοούμενους – μεταξύ αυτών τουλάχιστον 4 παιδιών και 12 γυναικών – αναδεικνύει για άλλη μια φορά την θανατηφόρα πολιτική που ασκούν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη προσπαθούν να γλιτώσουν στις χώρες τους θανάτους και καταστροφές.

Δεν ξέρουμε ακόμα γιατί το γιοτ που μετέφερε 60 πρόσφυγες από Σομαλία, Συρία και Ερυθραία ανατράπηκε. Πάντως, το γεγονός ότι το λιμενικό που πήγε τους επιζώντες στη Σάμο τους κράτησε εκεί για μέρες χωρίς να επιτρέπει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και αυτό εγείρει υποψίες. Απαγόρευσαν ακόμα και στην Ύπατη Αρμοστεία (ΥΑ) να μιλήσει με τους πρόσφυγες που βάσει των διεθνών συνθηκών πρέπει να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και σε κάθε χώρο κράτησης. Τι έχουν να κρύψουν οι αρχές; Γιατί τέτοια μυστικότητα;

Ξέρουμε πάντως το εξής:

  •  Ελλάδα και ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέπουν τους πρόσφυγες να φτά­σουν στην Ευρώπη. Έχουμε μαρτυρίες από εκατοντάδες ανθρώπους ότι το ελλη­νικό λιμενικό τρύπησε τις βάρκες τους, ότι αχρήστεψε τις μηχανές, ότι τους ρυμούλκησε με τα πλοία τους πίσω στην ανοιχτή θάλασσα, τους απώθησε βίαια στη θάλασσα ή τους επανα­προώθησε με άλλο τρόπο στην Τουρκία.
  •  Με ανάλογο τρόπο το λιμενικό, επιχειρώντας την βίαιη επαναπροώθηση στην Τουρκία είναι υπεύθυνο για την ανατροπή της βάρκας των προσφύγων στο Φαρμακονήσι, γεγονός που κόστισε τη ζωή σε 8 παιδιά και 3 γυναίκες. Τότε οι επιζώντες ανάφεραν αμέσως μετά το συμβάν στους απεσταλ­μέ­νους της ΥΑ και έτσι όλο το έγκλημα του λιμενικού έγινε γνωστό.
  • Η Ελλάδα με τις πρακτικές αυτές παραβιάζει τις διεθνές συνθήκες που έχει υπογράψει, πχ. αυτή της Γενεύης για το νομικό καθεστώς και τα δικαιώματα των προσφύγων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  •  Η Ελλάδα έχει αυξήσει υπερβολικά τις ποινές για την παράνομη διακίνηση μετανα­στών με αποτέλεσμα τα κυκλώματα διακίνησης να μην εκτίθενται στον κίνδυνο, αλλά να τοποθετούν έναν από τους ίδιους τους προσφυγές σαν οδηγό του σκάφους, δείχνοντας του τα ελάχιστα αναγκαία για το ταξίδι. Αποτέλεσμα είναι ότι δεκάδες πραγματικοί προσ­­φυγές, θύματα αυτής της πρακτικής καταλήγουν στις φυλακές της χώρας, κατα­δικασμένοι σαν «διακινητές» με ποινές της τάξης των 22 και 25 χρόνων.
  • Η μεγιστοποίηση των κερδών των κυκλωμάτων διακίνησης, που η ίδια η πολιτική της ΕΕ και της Ελλάδας δημιουργεί και τρέφει, υπαγορεύει την υπερφόρτωση όλο και περισ­σό­τερο αναξιόπιστων και επικινδύνων σκαφών με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ατυχήματα και οι αριθμοί των πνιγμένων, ακόμη και όταν οι δυνάμεις αποτροπής και επαναπρο­ώθη­σης δεν προλαβαίνουν να συμβάλλουν σ’ αυτό.
  •  Η τραγωδία της Σάμου είναι μία ακόμη από τις πολλές που συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Προχθές και χθες έχασαν τη ζωή τους πάλι εκατοντάδες πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης. Στα τελευταία 12 χρόνια πνίγηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι στην προσ­πάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ξέρουμε δηλαδή ότι υπεύθυνες για αυτό το αποτέλεσμα είναι οι πολιτικές της ΕΕ και της Ελλάδας.

Στην ίδια πολιτική εντάσσονται και τα στρατόπεδα κράτησης που στήνονται το ένα μετά το άλλο με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για να κλειστούν οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ, προκειμένου να μην μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Στρατόπεδα, όπου οι άνθρωποι κλείνονται, χωρίς ποινή και χωρίς αδίκημα, αλλά και χωρίς χρονικό όριο, αφού το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι μπο­ρούν να κρατηθούν εκεί πέρα από κάθε συνταγματικό όριο πάνω από 18 μήνες. Στρατόπεδα, όπου οι συνθήκες είναι απάν­θρω­πες και ταπεινωτικές, για να γίνονται οι κρατούμενοι με το σώμα τους μήνυμα και όπλο αποτροπής της φυγής των ανθρώπων από τον πόλεμο και τις καταστροφές.

Απαιτούμε

–   άμεση διαλεύκανση των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία της Σάμου

–   να βγει στο φως όλη η αλήθεια για το Φαρμακονήσι

–   να δοθούν εξηγήσεις γιατί δεν επιτράπηκε η πρόσβαση της ΥΑ και των τοπικών φορέων στους επιζήσαντες πρόσφυγες

–   να σταματήσει η βάρβαρη απώθηση των προσφύγων στα σύνορα

–   να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα κράτησης

 

Ζητάμε

–   άσυλο για τους πρόσφυγες

–   νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Sorry, the comment form is closed at this time.