Apr 162015
 

Το Σάββατο 4 Απριλίου με πρωτοβουλία της συνέλευσης No lager από τη Θεσσαλονίκη, η Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας και το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας μεταβήκαμε στο Παρανέστι για να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και τους απεργούς πείνας.

Συγκεντρωθήκαμε στην πίσω πλευρά του στρατοπέδου και ξεκινήσαμε την επαφή με τους έγκλειστους φωνάζοντας συνθήματα και στέλνοντας μηνύματα με μπουκάλια και μπάλες. Κάποιοι από μας επιδιώξαμε να συναντηθούμε μαζί τους εντός του στρατοπέδου όπως είχε γίνει και πριν από μια εβδομάδα. Σκοπός μας ήταν να έρθουμε σε προσωπική επαφή με τους απεργούς πείνας και να ελέγξουμε εκ νέου την κατάσταση της υγείας τους, να ελέγξουμε εάν οι ανήλικοι που επρόκειτο να οδηγηθούν σε ειδικές δομές είχαν όντως απελευθερωθεί και εάν τα είδη ένδυσης και προσωπικής υγιεινής που κατά καιρούς έχουμε παραδώσει στη διοίκηση έχουν τελικά μοιραστεί.

Η αντιμετώπιση της διοίκησης ήταν εξαρχής αρνητική. Εντελώς προσχηματικά επικαλέστηκε γραφειοκρατικά κωλύματα ώστε να μας απαγορεύσει την είσοδο και, αφού δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, επέτρεψε μόνο σε μια δικηγόρο να δει τον πελάτη της. Μάλιστα, ο αξιωματικός υπηρεσίας μας παρέπεμψε, εάν θέλουμε να μπούμε στο χώρο του στρατοπέδου, είτε να υποβάλουμε είκοσι μέρες πριν (!) έγγραφο αίτημα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αθήνα, είτε να έρθουμε σε συνεννόηση με την αστυνομική διεύθυνση Δράμας. Εμείς ερμηνεύουμε τη στάση αυτή της διοίκησης του στρατοπέδου ως αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των καταγγελιών των οποίων γίναμε αποδέκτες από την προηγούμενη επαφή μας με τους απεργούς πείνας. Αυτή η στάση και η άρνηση της διοίκησης να μας επιτραπεί η είσοδος αποτελεί πισωγύρισμα σε σχέση με την πρόσφατη πρακτική απέναντι στις αλληλέγγυες με τους μετανάστες συλλογικότητες και καταδεικνύει τη σοβαρότητα της συνθήκης που επικρατεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Παρανεστίου.

Επιπλέον, για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παραμένει κορυφαίο για τους έγκλειστους μετανάστες. Στην προσπάθεια της να απολογηθεί για το θέμα, η διοίκηση μας ανέφερε από τη μια ότι υπάρχει πληθώρα επιστημόνων ψυχοκοινωνικής υγείας που εξυπηρετούν τους μετανάστες και από την άλλη ότι προ ημερών μεταφέρθηκε μετανάστης για εξέταση σε ιδιώτη γιατρό στη Δράμα με έξοδα του ίδιου του προσωπικού. Μπορεί στο μυαλό των υπευθύνων αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως, αντίθετα, με τη δική μας λογική αυτό δείχνει ακριβώς ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. «Υποθέτουμε» ότι και στα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανάλογος αριθμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών εξυπηρετούσε τους μετανάστες, όμως παρόλαυτα είχαμε τρεις νεκρούς και δεκάδες απεργίες πείνας μόνο το τελευταίο διάστημα. Επίσης, το ότι χρειάζεται μ’ αυτό τον τρόπο να μεταφερθεί κρατούμενος για περίθαλψη δείχνει ότι σύστημα περίθαλψης στην ουσία δεν υπάρχει.

Τα παραπάνω, φυσικά, πέρα από τις ειδικές ευθύνες της διοίκησης και του προσωπικού του στρατοπέδου, αναδεικνύουν και τις σοβαρότατες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης και της κυβέρνησης συνολικότερα. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παραμένουν στις θέσεις τους, χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη για την οριστική κατάργησή τους, οι καταγγελίες για τις συνθήκες εντός των στρατοπέδων μένουν ίδιες κι απαράλλαχτες με αυτές στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ συνεχίζεται η ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης της κοινωνίας στα κέντρα κράτησης, ώστε να καταγραφούν και να ελεγχθούν αυτές οι συνθήκες, ακόμα και στην έκτακτη περίπτωση μιας απεργίας πείνας.

Για εμάς είναι φανερό πως η αναμονή και η ελπίδα δεν αποτελούν επιλογή, την ώρα μάλιστα που οι κρατούμενοι μετανάστες παλεύουν με το σώμα τους σε απεργίες πείνας. Μας είναι σαφές πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος: οι αγώνες μας πρέπει να κλιμακωθούν μέχρι κι ο τελευταίος μετανάστης που κρατείται να απελευθερωθεί!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΡΑ
Paranesti06

Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας
Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας

Sorry, the comment form is closed at this time.