Jul 172014
 

Το ότι οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τους φόρους που τους βεβαιώνονται το γνωρίζαμε. Μάθαμε όμως και κάτι ακόμη. Ότι πολύ χαμηλός βαθμός εισπραξιμότητας υπάρχει και στα μισθώματα των ακινήτων που εκμισθώνει το δημόσιο σε ιδιώτες. Έτσι, δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες που βλέπουν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η είσπραξη των ενοικίων. Είναι και το ίδιο το δημόσιο.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία. Κάθε μήνα βεβαιώνεται στο δημόσιο ταμείο συνολικό ποσό μισθωμάτων από εκμίσθωση ακινήτων ύψους περίπου 2,45 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι το σχετικό ποσό είναι μειωμένο κατά περίπου 7% λόγω μείωσης των μισθωμάτων αλλά και αποχώρησης μισθωτών από τα ακίνητα του δημοσίου. Από εισπράττονται μόνο τα 680.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε από μισθώματα ακινήτων το τετράμηνο Νοεμβρίου 2013- Φεβρουαρίου 2014 ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έως το τέλος Απριλίου 2014 εισπράχθηκαν μόνο τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ και παρέμειναν απλήρωτα συνολικά μισθώματα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια το ποσοστό εισπραξιμότητας των μισθωμάτων διαμορφώθηκε περίπου στο 30%.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός για αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας και αναζητούνται τρόποι προκειμένου να αυξηθεί. Οι λόγοι για αυτήν τη χαμηλή εισπραξιμότητας δεν αναζητούνται μόνο στην οικονομική κρίση που έχει συμπιέσει δραματικά τον κύκλο εργασιών και το εισόδημα των μισθωτών ακινήτων.

Αναζητείται και στην αποτελεσματικότητα των μηχανισμών του δημοσίου για την είσπραξη των μισθωμάτων, οικειοθελή ή αναγκαστική. Εχθρός του δημοσίου σε αυτό το μέτωπο είναι και η πεποίθηση (δικαίως ή αδίκως) των μισθωτών ότι επειδή το ακίνητο που μισθώνουν ανήκει στο δημόσιο οι διαδικασίες για την αναγκαστική είσπραξη των μισθωμάτων ή την έξωσή τους από τα ακίνητα κινούνται με πολύ αργές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια εποχή που το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να μπορέσει να πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πρέπει, αντίθετα, να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων το δημόσιο ταμείο χάνει κάθε μήνα από ανείσπρακτα ενοίκια σημαντικά ποσά.

Του Σπύρου ΔημητρέληΠηγή: http://www.capital.gr/

Sorry, the comment form is closed at this time.