Sep 162013
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
 Ημερομηνία:  11/9/2013
Αρ. Πρωτ.:  4
Προς:
1.    Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αρβανιτόπουλο
2.    Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΙΘ, κ. Κυριαζή
3.    Δ/νση Βιβλιοθηκών και Αρχείων, κ. Σκοπελίτη
Κοιν.:
1.    Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών
Θέμα: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες
Στις 30 Αυγούστου δημοσιεύτηκαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Για άλλη μια φορά είδαμε τον πρόχειρο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό κι αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τα χρόνια κενά των οργανικών θέσεων στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Κι ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε τη στιγμή που αναπτύσσεται σε όλο της το εύρος η πολυσυζητημένη διοικητική μεταρρύθμιση και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα του εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε κριτικά απέναντι στη συνεχιζόμενη προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης των υπηρεσιών μας.
Αρχικά, να σημειώσουμε ότι στις 14 Αυγούστου το ίδιο το Υπουργείο έστειλε έγγραφο σε όλους τους φορείς του, και μεταξύ αυτών και στις Βιβλιοθήκες, σύμφωνα με το οποίο καλούμαστε να πούμε ποιοι υπάλληλοι περισσεύουν ώστε να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Στις 30 Αυγούστου το ίδιο Υπουργείο στέλνει στις Βιβλιοθήκες εκπαιδευτικούς με απόσπαση ίσους σε αριθμό με το 1/2 σχεδόν των υπαλλήλων για την κάλυψη κενών θέσεων που προφανώς γνωρίζει ότι υπάρχουν.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση των αποσπάσεων αυτή καθαυτή, γίναμε όλοι μάρτυρες της εξόφθαλμης προχειρότητας με την οποία έγινε η κατανομή των εκπαιδευτικών στις Βιβλιοθήκες:
·  Οι αιτήσεις των υπό απόσπαση εκπαιδευτικών κρίθηκαν όχι αξιοκρατικά, π.χ. με κάποιου τύπου μοριοδότηση, αλλά με αδιαφανή και άγνωστα προς όλους κριτήρια.
·  Υπήρξε ανισομερής κατανομή με τρομερές αποκλίσεις της μιας Βιβλιοθήκης από την άλλη.
·  Οι ειδικότητες των περισσότερων εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν απέχουν πολύ από το προσφερόμενο έργο των βιβλιοθηκών.
·  Δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι εισηγήσεις των Εφορευτικών Συμβουλίων και των Προϊσταμένων.
·  Δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι πραγματικές ανάγκες των Βιβλιοθηκών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα Βιβλιοθήκες που λειτουργούν με έναν μόνο υπάλληλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς, όπου η μοναδική υπάλληλος που υπηρετεί εκεί αναγκάστηκε να μειώσει το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς η Βιβλιοθήκη του Κιλκίς ήταν η μοναδική που δεν πήρε κανέναν αποσπασμένο, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει εννέα αιτήσεις.
Το ζητούμενο, ωστόσο, για εμάς δεν είναι να γίνονται οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με αξιοκρατικά κριτήρια ή να καλυφθούν οι θέσεις των Βιβλιοθηκονόμων, των οδηγών και των διοικητικών υπαλλήλων με γυμναστές, φιλόλογους ή φυσικούς για έναν χρόνο και τον επόμενο βλέπουμε ποιος θα «περισσέψει» και ξανακάνουμε τη μοιρασιά. Όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει αποσπαστεί οδηγός σε λύκειο για να διδάξει μαθηματικά, έτσι δεν είναι λογικό να αποσπάται και ο μαθηματικός σε μια βιβλιοθήκη για να οδηγήσει την κινητή βιβλιοθήκη. Όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει αποσπαστεί βιβλιοθηκονόμος σε γυμνάσιο για να διδάξει ιστορία, έτσι δεν είναι λογικό να αποσπάται και ο φιλόλογος σε μια βιβλιοθήκη για να κάνει καταλογογράφηση ή πληροφοριακή παιδεία. Κι αν ο φιλόλογος μπορεί κάλλιστα να προσφέρει έργο σε μια Ιστορική Βιβλιοθήκη, δεν έχει νόημα να το κάνει για έναν χρόνο και τον επόμενο η θέση του Ιστορικού να μείνει πάλι κενή, αφήνοντας το έργο του μισό και αναξιοποίητο.
Δε θέτουμε το θέμα συντεχνιακά και ούτε στρεφόμαστε εναντίον του κλάδου των εκπαιδευτικών. Αυτό που ζητάμε, ως υπάλληλοι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, είναι η στελέχωση με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών μας, ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι Βιβλιοθήκες να αναπτύξουν το εύρος όλων των υπηρεσιών τους με συνέπεια και ποιότητα.. Όσο δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στελεχωθούν όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες με το απαραίτητο προσωπικό, οι αποσπάσεις θα αποτελούν αναγκαίο κακό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται από το ΥΠΑΙΘ, είτε από αδιαφορία, είτε από ανικανότητα, είτε από πολιτική σκοπιμότητα κρατά τις Βιβλιοθήκες σε συνεχή απαξίωση και τις αφήνει σε διαρκή μαρασμό. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να προστατέψουμε τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών μας και να αγωνιστούμε για την ανάπτυξη και πρόοδό τους. Ζητάμε την άμεση στελέχωση όλων των Δημοσίων Βιβλιοθηκών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τα οργανογράμματα του Ν. 3149/2003, ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά που υπάρχουν σήμερα με ταυτόχρονη πρόβλεψη των κενών που θα υπάρξουν από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Πρόεδρος
Η Γεν. Γραμματέας
Ν. Βλαχοχριστόπουλος
Τηλ. 2621030510
Κ. Τρούτπεγλη
Τηλ. 2592022545

Sorry, the comment form is closed at this time.