Dec 222013
 

Επιτέλους ας δοθεί η δυνατότητα διαλόγου με τους κατοίκους στη βάση της οικονομικής κρίσης που περνάμε και δεν φαίνεται να ξεπερνάμε στο ορατό μέλλον. Θυμίζουμε στη δημοτική αρχή ότι δεν είμαστε κάτοικοι Ελβετικού καντονιού αλλά ταλαιπωρημένοι Έλληνες πολίτες και ως τέτοιοι αντιδρούμε στα χαράτσια και τις απειλές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τι άραγε δεν καταλαβαίνει από όλα αυτά;

Επανέρχεται ο Δήμαρχος στην υπόθεση της σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, στη δημοτική ενότητα Πορταριάς -Μακρινίτσας και απειλεί με το πρόστιμο των 700 Ευρώ, παραμονές Χριστουγέννων! Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε μια εκστρατεία είσπραξης, στην πόλη και τα χωριά, με την απειλή της διακοπής του νερού και την επιβολή προστίμων σε όλους όσους χρωστάνε στη ΔΕΥΑΜΒ. Σε όλους δηλαδή που δεν μπορούν να ξοφλήσουν λογαριασμούς γιατί, απλά, δεν έχουν.
 Στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ που αναρτήθηκε σε ταμπλώ και στήλους της ΔΕΗ στα χωριά, γίνεται λόγος για ύστατη έκκληση στους κατοίκους να προχωρήσουν στη σύνδεση, διαφορετικά θα μπει το πρόστιμο. Υπενθυμίζεται, στην ίδια ανακοίνωση, ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξαντλήσει την κοινωνική της πολιτική με τις 7 δόσεις σε ότι αφοράτα τέλη σύνδεσης και την προσφορά ενός φρεατίου σύνδεσης.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε  απαραίτητο να πούμε για μια ακόμη  φορά μερικά πράγματα για την πολυσυζητημένη σύνδεση με την αποχέτευση, όπου αυτή υπάρχει.
  • Οι κάτοικοι, αποκαλούμενοι υπόχρεοι, καλούνται να συνδεθούν αφού πληρώσουν 150 Ευρώ για την προμήθεια υδρομέτρου, το οποίο στην αγορά κοστίζει περίπου 25 Ευρώ!
  • Καλούνται επίσης να υποβάλλουν αίτηση στην ΔΕΥΑΜΒ και να πληρώσουν τέλη σύνδεσης για ένα έργο το οποίο έγινε επί Καποδίστρια, δηλαδή χωρίς συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία ανέρχονται σε 400-600 Ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά της κατοικίας.
  • Η αίτηση συνοδεύεται από σχέδια μηχανικού του οποίου η αμοιβή είναι 200 Ευρώ.
Μέχρι εδώ, το κόστος ανέρχεται στα 700-800 Ευρώ και είμαστε ακόμη στην αίτηση. Το ουσιαστικό όμως έργο της σύνδεσης  τώρα αρχίζει και περιλαμβάνει:

 

  • Σκάψιμο της αυλής του σπιτιού για να βρεθεί ο βόθρος
  • Σκάψιμο για να εγκατασταθούν οι πλαστικοί σωλήνες του δικτύου και τα φρεάτια
  • Αποκατάσταση της πλακόστρωσης της αυλής
  • Προμήθεια των απαραίτητων υλικών
Ανάλογα με την περίπτωση, δηλαδή την έκταση, την γεωλογία και την τοπογραφία της αυλής, τη θέση του βόθρου και γενικά την έκταση της δουλειάς, το κόστος ξεκινά από 300-400 Ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2-2500 Ευρώ. Αν σε αυτά που θα εισπράξει ο εργολάβος, προσθέσουμε και αυτά που μπαίνουν στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, φτάνουμε στο συνολικό ποσό που κυμαίνεται από 1100 ως πάνω από 3000 Ευρώ
Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί ωφέλιμο το δίκτυο της αποχέτευσης από όλες τις πλευρές, τα χρήματα είναι πολλά και η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να τα διαθέσει.
Σε ότι αφορά το υποχρεωτικό της σύνδεσης, έχουμε τις σοβαρές ενστάσεις μας. Εφόσον κάποιος υιοθετήσει  μια επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο διαχείρισης των ακαθάρτων του σπιτιού του, ποιος ο λόγος που του επιβάλλεται η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ και η πληρωμή τελών αποχέτευσης; Τέτοιες μέθοδοι υπάρχουν, κοστίζουν λιγότερο και βοηθούν αποφασιστικά στην εξοικονόμηση νερού αφού με το τελικό προϊόν-καθαρό νερό-ποτίζεται  ο κήπος ή το χωράφι .

Από την πλευρά μας, έχουμε προτείνει τη συμπίεση των τελών σύνδεσης τα οποία θεωρούμε υπερβολικά και την ανάληψη του έργου της σύνδεσης με τους βόθρους από εργολάβο που θα προσφέρει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά και μάλιστα με δόσεις, τον οποίο θα μπορούσε να επιλέξει η ΔΕΥΑΜΒ μετά από σχετική πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Με αυτό τον τρόπο ένας αριθμός κατοίκων θα μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά, ενώ στις περιπτώσεις υπόχρεων που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν, ας επιστρατεύσει η ΔΕΥΑΜΒ το κοινωνικό της πρόσωπο που τελευταία σπάνια το βλέπουμε, για να κάνει δωρεάν το έργο. Επίσης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της επιλογής του τρόπου διαχείρισης των ακαθάρτων με αποδεκτές μεθόδους.

Επιτέλους ας δοθεί η δυνατότητα διαλόγου με τους κατοίκους στη βάση της οικονομικής κρίσης που περνάμε και δεν φαίνεται να ξεπερνάμε στο ορατό μέλλον. Θυμίζουμε στη δημοτική αρχή ότι δεν είμαστε κάτοικοι Ελβετικού καντονιού αλλά ταλαιπωρημένοι Έλληνες πολίτες και ως τέτοιοι αντιδρούμε στα χαράτσια και τις απειλές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τι άραγε δεν καταλαβαίνει από όλα αυτά;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://watervolo.blogspot.gr/

Sorry, the comment form is closed at this time.