Dec 042013
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για 2η φορά μέσα σ’ ένα μήνα δημοσιεύματα πανελλήνιας εμβελείας αναφέρονται σε κλείσιμο 11 ΔΕΥΑ μεταξύ αυτών και η ΔΕΥΑ Δράμας. Εμείς ως εργαζόμενοι στην δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Δράμας σχετικά με τα παιχνίδια που παίζονται στον τομέα του νερού και για την περιουσία της ΔΕΥΑΔ που του ανήκει.
1. Η ΔΕΥΑΔ δεν χρηματοδοτείται από το δημόσιο και έτσι δεν συμμετέχει στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Χρηματοδοτείται από τους πολίτες αυτής της πόλης και είναι ιδιοκτησία και περιουσία των Δραμινών.
2.Η ΔΕΥΑΔ είναι μία υγιείς επιχείρηση με πολύ λίγο προσωπικό αναλογικά με τις παροχές ύδρευσης και τα χιλιόμετρα δικτύου που εξυπηρετεί.
3. Τα έργα που εξελίσσονται , οι υποδομές που διαθέτει και το εξειδικευμένο προσωπικό καθιστούν την ΔΕΥΑ Δράμας μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις ύδρευσης- αποχέτευσης στην Ελλάδα.
4.Το έργο της ΔΕΥΑΔ είναι ύψιστης σημασίας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας τόσο για την εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού όσο και για την ασφαλή διαχείριση των λυμάτων.
5.Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Δράμας έχει σαφέστατη κοινωνική πολιτική απέναντι σε ευπαθής ομάδες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευκολύνει συμπολίτες μας που με δυσκολία ανταπεξέρχονται στις βιοτικές τους ανάγκες ώστε να μην μένει κανένα σπίτι χωρίς νερό.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι γιατί αρχίζει η συζήτηση για το κλείσιμο επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης εφόσον η κατάργηση τους δεν θα επιφέρει κανένα όφελος στο κράτος αλλά θα στερήσει από αυτό έσοδα, όπως ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
Η απάντηση για μας είναι ξεκάθαρη. Στην εποχή που τα πάντα είναι εμπόρευμα, το νερό είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση -“no risk” την ονομάζουν οι επενδυτές. Σε μία Δράμα που το όνομά της προέρχεται από το νερό, όπου έχουν δαπανηθεί τεράστια κεφάλαια τόσο συμπολιτών μας όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων, όπου πλέον με την ολοκλήρωση των έργων που εξελίσσονται ολοκληρώνεται η ασφαλής διαχείριση νερών και λυμάτων για τα επόμενα 20 χρόνια ,δεν θεωρούμε τυχαία την επιλογή της ΔΕΥΑΔ ως προτεινόμενη για κατάργηση. Είναι ένα πολύ ωραίο φιλέτο για οποιοδήποτε επενδυτή.
Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι το ξεπούλημα του νερού γίνεται πάντα μετά την ολοκλήρωση των υποδομών. Γίνεται συνήθως μετά από ένα μοντέλο διαχείρισης το οποίο είναι ανίκανο να εξυπηρετήσει τους πολίτες και για το’’ καλό’’ του ξεπουλιέται.-Αυτό το μοντέλο μας ετοιμάζουνε τώρα γιατί σίγουρα ο Δήμος δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε την τεχνογνωσία για να αναλάβει την διαχείριση του νερού.-
Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι το ξεπούλημα του νερού έγινε η αιτία των μεγαλύτερων επιδημιών χολέρας και τύφου των τελευταίων χρόνων, έγινε η αιτία για την υπερβολική αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης (400% στην Βολιβία),έγινε η αιτία ώστε απομακρυσμένες αραιοκατοικημένες περιοχές να μην εξυπηρετούνται από το δίκτυο, έγινε η αιτία ώστε χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς νερό.
Επειδή το νερό είναι προϋπόθεση επιβίωσης όλων μας, επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, επειδή το νερό είναι του τόπου μας και όχι του κάθε Στουρνάρα.
Καλούμε τις Δημοτικές Παρατάξεις , τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δράμας τους Συνδικαλιστικούς φορείς και συλλογικότητες του τόπου την Παρασκευή 6/12/2013 στις 7μμ Εργατικό Κέντρο Δράμας ώστε να προγραμματίσουμε συλλογικά τον τρόπο αντίδρασης μας στα σχέδια που μας ετοιμάζουνε.

Το νερό είναι ζωή και έχουμε καθήκον να το προστατεύσουμε

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΔΡΑΜΑΣ

Sorry, the comment form is closed at this time.