Mar 232015
 

Φως στα «σκοτεινά σημεία» των συμβάσεων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για τα τροφεία των κέντρων κράτησης μεταναστών και για τις επαναπροωθήσεις στις χώρες καταγωγής τους θα επιχειρήσει να ρίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία αυτές τις ημέρες επανεξετάζει τους σχετικούς φακέλους, ενώ παράλληλα έχει αναθέσει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τη διερεύνηση της ύπαρξης επιλήψιμων δοσοληψιών και εάν εμπλέκονται σε αυτές αξιωματικοί της Αστυνομίας. Στο μεταξύ οι αριθμοί για τα «κέρδη» πληθαίνουν, όπως και οι καταγγελίες και μάλιστα από ανθρώπους εντός της υπηρεσίας.

Τα δύο θέματα -όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στην «Εφ.Συν.»- διερευνώνται, καθώς από την εξέταση των φακέλων δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε «δεν ήταν και η καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν παράνομη». Ο ίδιος εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, είχε δηλώσει ότι γύρω από αυτά τα θέματα γίνεται «πάρτι, με μεγάλα χρηματικά ποσά», πως υπάρχει «μεγάλη βοή» για τα τροφεία του Εβρου, τα κέτερινγκ της Αμυγδαλέζας και τα τσάρτερ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κρατικό… τράφικινγκ

Χθες, εξάλλου, σε νεότερες δηλώσεις πρόσθεσε: «Πέραν των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μεταναστευτική πολιτική, η κοινή γνώμη θέλει να μάθει ποιο ήταν το “κρυφό κόστος” της κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας, οι “δίοδοι” προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο Κέντρο, οι μηχανισμοί και η διαφάνεια στη διαδικασία του επαναπατρισμού, τυχόν παρατυπίες στα πιστοποιητικά κ.ο.κ. Θεωρώ αδιανόητο παράνομες δραστηριότητες να παρουσιάζονται σαν ιδεολογικός προβληματισμός ή προσανατολισμός».

Οι έρευνες για τα τροφεία από την πολιτική πλευρά επιβλέπονται από τον γ.γ. του υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος -μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.»- ανέφερε ότι ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρξουν σε λίγες ημέρες. «Υπάρχουν σημεία, τα οποία διερευνούμε και αναζητούνται απαντήσεις στο πώς και γιατί δόθηκαν τα τροφεία, τη στιγμή που δεν υπήρχε διαγωνισμός».

«Προσκλήσεις ενδιαφέροντος»

Η σίτιση των μεταναστών πριν δημιουργηθούν τα κέντρα κράτησης γινόταν από τη ΓΑΔΑ (όπου είχε διαπιστωθεί μεγάλη κατάχρηση από τον τότε υπεύθυνο). Με τη δημιουργία των κέντρων έγινε «πρόσκληση ενδιαφέροντος», στην οποία οριζόταν ότι για τη σίτιση κάθε μετανάστη θα ξοδεύονταν 5,87 ευρώ, και αρχικά ανατέθηκε σε τρεις εταιρείες που συμφώνησαν στην τιμή. Μετά όμως, όπως ισχυρίζονται, ακολουθήθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού.

Οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν περιγράψει αυτά που τους δίνουν για φαγητό που αποκλείεται να στοιχίζουν όχι 5 αλλά ούτε 1 ευρώ, οπότε εύλογα δημιουργείται το ερώτημα ποιος έβγαζε πολλά λεφτά από την όλη διαδικασία. Οι εκθέσεις μιλούν για εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για φαγητό, κουβέρτες και παπούτσια στην Αμυγδαλέζα, με τους μετανάστες νηστικούς, ξυπόλυτους και παγωμένους.

Διαγωνισμός για έναν

Η διαδικασία του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα στελέχη του αρχηγείου, ακολουθήθηκε και στους επαναπατρισμούς, και εμφανιζόταν μία και μοναδική εταιρεία. «Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής και μπορούσαν να συμμετάσχουν ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά εμφανιζόταν μόνο αυτή και έτσι της ανετίθεντο οι μεταφορές για το καθορισμένο διάστημα. Υπήρξαν μάλιστα δύο φορές που οι διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι γιατί έλειπαν έγγραφα, π.χ. πιστοποίηση ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται υπό πτώχευση. Οι διαγωνισμοί σε εκείνες τις περιπτώσεις ξανάγιναν και η μόνη που “πρόλαβε” και εμφανίστηκε ήταν ξανά η ίδια εταιρεία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ανώτατο στέλεχος του αρχηγείου.

Κι εδώ όμως οι καταγγελίες για τα ποσά που ξοδεύτηκαν στους υποτιθέμενους επαναπατρισμούς παρουσιάζουν μεγάλα κενά… αέρος και βοούν οι αναφορές, όχι μόνο για τα φουσκωμένα ναύλα, αλλά και για το ποιόν των εταιρειών. Κάποιοι θα πρέπει να δώσουν λόγο για όλα αυτά και οι έρευνες οφείλουν γρήγορα να δώσουν αποτελέσματα. Τα κοινοτικά κονδύλια είναι πολύ λίγα για να μπαίνουν σε επιλεγμένες τσέπες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.efsyn.gr/

Sorry, the comment form is closed at this time.