Με καταγγελίες και μισόλογα συνεχίζεται ο «ντόρος» γύρω από τη σκοτεινή – και ανεξέλεγκτη επί χρόνια – δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 6-7 ΜΚΟ που κακοδιαχειρίστηκαν υπέρογκα ποσά, ενώ ο αριθμός εκείνων που ερευνώνται ανέρχεται σε λίγες δεκάδες (σ.σ. κάπου 80) έναντι των πολλών εκατοντάδων που έδρασαν την τελευταία 20ετία μέσω πολλών υπουργείων (σ.σ. μόνο στο ΥΠΕΞ υπάγοντο περίπου 600).
Οι αποκαλύψεις για την Οργάνωση με τον ηχηρό τίτλο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» (που επανέφεραν στο προσκήνιο ως κατηγορούμενο των πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντο) και για την έτερη … πυροσβεστικού αντικειμένου, έβγαλαν «σημεία και τέρατα» αλλά δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.
Στα χέρια του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή βρίσκονται οι πιο «καυτοί» φάκελοι, ενώ όσο ανοίγει η βεντάλια των αποκαλύψεων τόσο ανοίγει ο κύκλος των εμπλεκομένων που περιλαμβάνει κρατικούς υπαλλήλους και κομματικούς ημετέρους.
Ανύπαρκτα παραστατικά ή υπέρογκα τιμολόγια
Οι πληροφορίες μιλούν για διακίνηση άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσω 200 ΜΚΟ που υπάγοντο στο ΥΠΕΞ τη δεκαετία 2000-2010, ενώ από τους ελέγχους είχαν προκύψει ελλιπή ή ανύπαρκτα παραστατικά για 30 από αυτές.
Κατά καιρούς, η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε περιπτώσεις Οργανώσεων με ύποπτη δράση και παράδοξο αντικείμενο – από προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης στην έρημο μέχρι ανέγερση σχολείων σε βαλκανικές και αφρικανικές χώρες με τιμολόγια …ελληνικών προδιαγραφών (δηλαδή υπέρογκα σε σχέση με τα τοπικά κοστολόγια).
Επίσης, από το βήμα της Βουλής έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις ΜΚΟ που χρησιμοποιούνται ως προεκλογικός ή χρηματοδοτικός μηχανισμός.
ΜΚΟ παρά την κρίση
Ακόμη και εν μέσω μνημονιακής καταιγίδας, το καλοκαίρι του 2011, βουλευτής του τότε κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι «έστησε» ΜΚΟ στην εκλογική του περιφέρεια με αντικείμενο …προσλήψεις στο Δημόσιο. (σ.σ. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι την «έστησε» αλλά παραδέχθηκε ότι της είχε παραχωρήσει το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου για να την διευκολύνει…).
Στα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης, μάλιστα, δηλαδή το 2009 και το 2010, στις ΜΚΟ του ΥΠΕΞ διατέθηκαν συνολικά 5,7 εκατ. ευρώ – ποσό σαφώς μικρότερο από τα … 69 εκατ. ευρώ που αποκόμισαν την περίοδο 1999 – 2004.
Είμαστε… large
Το ερώτημα εάν θα τελεσφορήσει, αυτή τη φορά, η έρευνα για τη δράση των κατ΄όνομα ΜΚΟ, μένει να απαντηθεί, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα έρχεται στην επιφάνεια.
Λεπτομέρεια: Η τελευταία (2011) απογραφή έδειξε ότι στην ελληνική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ ήταν καταγεγραμμένες 600 ΜΚΟ, όταν στην Ολλανδία δεν ξεπερνούσαν τις 100…
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.capital.gr/
Sorry, the comment form is closed at this time.