Nov 292013
 

Στερνή μου γνώση… Η έρευνα που κίνησε το Ευρωκοινοβούλιο για να αξιολογήσει τις ενέργειας της τρόικας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που τέθηκαν υπό τις υπηρεσίες της προχωρά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της τρόικας, ήτοι ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Hermann van Rompuy και ο αρμόδιος για θέματα ΟΝΕ επίτροπος της Κομισιόν Olli Rehn δέχθηκαν την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 29 ερωτημάτων στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν εντός τριών εβδομάδων, ώστε στις 17 Δεκεμβρίου να υποβληθεί, όπως προβλέπεται, μία έκθεση βασισμένη στις απαντήσεις των αποδεκτών.

Επιπλέον, οι πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, δέχθηκαν έναν κατάλογο εννέα ερωτημάτων, ενώ μετά το πέρας της περιόδου των τριών εβδομάδων οι ευρωβουλευτές σκοπεύουν να απευθυνθούν στους πρώην ηγέτες των εμπλεκόμενων χωρών, οι οποίοι είχαν κληθεί να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ηγείται της έρευνας, προτίθεται, επίσης, να πραγματοποιήσει και δημόσιες ακροάσεις, αλλά λόγω χρονικών περιορισμών δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον θα πραγματοποιήσει αποστολές στις εν λόγω χώρες.

Κατά το δελτίο του Agence Europe, ο κατάλογος των 29 ερωτήσεων προς την τρόικα, αφορά κατ΄ αρχήν το σχεδιασμό και τη διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, και δεύτερον το πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα. Επίσης περιλαμβάνονται ερωτήσεις όπως ποιός ήταν ο ρόλος του καθενός από τα θεσμικά όργανα, ποιά μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τις προβλέψεις για το χρέος, ποιός ήταν υπεύθυνος για την τελική απόφαση, ποιά ήταν η συμμετοχή του Eurogroup, εάν υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένα μέτρα που λαμβάνονταν δεν ανταποκρίνονταν σε νόμους που ίσχυαν κ.λπ. Από τις εθνικές αρχές έχει ζητηθεί επίσης να περιγράψουν την ποιότητα της συνεργασίας με την τρόικα.

Την ανάλυση της διεθνούς διάστασης των προγραμμάτων στήριξης θα κληθούν να δώσουν ο πρόεδρος της ΕΚΒ Mario Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Barroso και η διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.

Δεν πρόκειται όμως για τη μόνη διαδικασία αυτού του είδους, καθώς σε εθνικό επίπεδο δική του έρευνα αποφάσισε να κινήσει το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, της μόνης έως τώρα χώρας που επαίρεται ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμά της. Και εδώ ο απολογισμός αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το Euobserver.com οι οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί της ιρλανδικής αντιπολίτευσης οι οποίοι συνεργάσθηκαν με την τρόικα έχουν τα χειρότερα να πουν (“μιλούσαμε σε κλειστά αυτιά”) για τους εκπροσώπους της ΕΚΤ Klaus Masuch (γνωστό μας από το προηγούμενο πέρασμά του από την Ελλάδα) και της Κομισιόν, Istvan Szekely, ενώ αντίθετα τονίζουν ότι είχαν μια λειτουργική συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κατά την πρώτη διετία του ιρλανδικού προγράμματος Ashoka Mody, ο οποίος μάλιστα φέτος παραδέχθηκε ότι η έμφαση στη λιτότητα ήταν λανθασμένη και ότι μέρος του ιρλανδικού χρέους θα όφειλε να διαγραφεί.

Άλλωστε η Ιρλανδία χρειάσθηκε να προσφύγει στο πρόγραμμα των 85 δισ. ευρώ μόνο και μόνο διότι μετά από πίεση των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης επωμίσθηκε τα βάρη των τραπεζών μετά το σκάσιμο της στεγαστικής φούσκας, με αποτέλεσμα το ιρλανδικό δημόσιο χρέος να έχει τετραπλασιασθεί σήμερα στο 123% του ΑΕΠ.

Όσο για την απρόσμενη μείωση των ποσοστών της ανεργίας στο 13,5%, που ήρθε να αποτελέσει το “επιστέγασμα” της εξόδου της Ιρλανδίας από το μνημόνιο (αλλά όχι και από τη διηνεκή επιτήρηση), αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι κατά τα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος στήριξης από την τρόικα, η χώρα υπέστη δραματική δημογραφική μεταβολή. Από χώρα με τον υψηλότερο βαθμό εισροής μεταναστών προ εξαετίας, η Ιρλανδία μετατράπηκε στη χώρα με την μεγαλύτερη καθαρή εκροή πληθυσμού (35.000 άτομα), ξεπερνώντας τις Βαλτικές Δημοκρατίες και το Κόσσοβο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις 21 Νοεμβρίου η Eurostat.

Ήδη φοιτητές στο Δουβλίνο ίδρυσαν την πρωτοβουλία “Δεν πάμε πουθενά”, σε απάντηση προς την κυβέρνηση η οποία ενθαρρύνει τη μετανάστευση προκειμένου να “ανακουφίσει” την αγορά εργασίας…

Πηγή: http://www.capital.gr/

Sorry, the comment form is closed at this time.