May 172015
 

Μετέωρο στο γράμμα του νόμου μοιάζει να είναι το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Άρτας (ΚΙΦΑ) και κατ’ επέκταση όσες αντίστοιχες ομάδες και συλλογικότητες προσφέρουν υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς αμοιβή. Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος ήταν δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, με τα οποία εγείρονται ζήτημα σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία του ΚΙΦΑ.

«Παρόμοιο περιστατικό δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Κανένα άλλο κοινωνικό ιατρείο δεν έχει δεχθεί παρόμοια επίθεση. Η νομιμότητα μας δίνεται από την ίδια την κοινωνία» δήλωσε η Βένη Πολύζου, συνταξιούχος ιατρός, αναισθησιολόγος και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Άρτας.

«Από τη στιγμή που το ΚΙΦ Άρτας δεν ανήκει ούτε στον δημόσιο αλλά ούτε στον ιδιωτικό τομέα, δεν τίθεται ζήτημα αδειοδότησης. Έχει σταλεί πρόσκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας, τον οποίο θέλουμε αρωγό για το έργο μας» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει νομικό καθεστώς»

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας αναφέρει ότι έχει αποσταλεί σχετικό ερώτημα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) προκειμένου να ελεγχθεί η νόμιμη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου της πόλης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, Ευάγγελος Χαρμής τονίζει για την κίνηση αυτή: «Δεν είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη του κοινωνικού ιατρείου, εμείς απλά ενημερώσαμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για το αν υπάρχει άδεια ή όχι. Δεν είμαστε δικαστές για να κατηγορήσουμε τον οποιονδήποτε. Οι αρμοδιότητές μας ως γιατροί είναι να θεραπεύουμε πληγές και όχι να ανοίγουμε καινούργιες».

Στην πόλη, ωστόσο, γίνεται λόγος για κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από την υπόθεση του ΚΙΦ Άρτας. Κάποιοι άλλοι, με στόχο την απεμπλοκή, συστήνουν στο ΚΙΦΑ να τεθεί υπό την «ομπρέλα» μιας δημόσιας δομής, ΟΤΑ κατά προτίμηση, ώστε να διευκολυνθεί άμεσα η λειτουργία του.

Τι ισχύει όμως με τις αδειοδοτήσεις στα κοινωνικά ιατρεία; Ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει: «Δεν υπάρχει νομικό καθεστώς για αδειοδότηση των συγκεκριμένων δομών, παρά μόνο για πρώτου βαθμού κέντρα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, τα κοινωνικά ιατρεία καλό θα ήταν να κάνουν αίτηση στον Ιατρικό Σύλλογο για να λαμβάνουν μια μορφή πιστοποίησης για τη δράση τους».

Το ερώτημα του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας προς τον ΠΙΣ περί τη νομιμότητα του κοινωνικού ιατρείου της πόλης προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την κινητοποίηση αρκετών ανάλογων ομάδων ανά την Ελλάδα, οι οποίες εξέδωσαν κείμενα διαμαρτυρίας εκφράζοντας τη στήριξή τους στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Άρτας.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, αλλά και τα Κοινωνικά Ιατρεία Καλαμάτας, Περιστερίου, Δράμας και Αθηνών με σχετικές ανακοινώσεις υποστήριξης τονίζουν τη διαφωνία τους απέναντι σε κάθε δράση που προσπαθεί να παρεμποδίσει το κοινωνικό έργο των δομών αλληλεγγύης για την Υγεία.

Το πρόβλημα ωστόσο, στην ουσία του, παραμένει για τα κοινωνικά ιατρεία και παρόμοιες συλλογικότητες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς προκειμένου να βοηθήσουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Όπως επισημαίνεται από τον νόμο, σύμφωνα με τα άρθρα 4-7 του ΠΔ 84/2001, άδεια λειτουργίας λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα με άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος, νομικά πρόσωπα που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις και αστικοί συνεταιρισμοί ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους.

Όπως τονίζει η κ. Πολύζου από το ΚΙΦΑ, «υπάρχει κενό νόμου για τα κοινωνικά ιατρεία, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να διωκόμαστε από τη στιγμή που λειτουργούμε αφιλοκερδώς».

Προβλήματα και παλαιότερα

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ένα τέτοιο κέντρο βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς σε παρόμοια θέση έχουν βρεθεί τα κοινωνικά ιατρεία της Δράμας αλλά και του Ελληνικού.

Τον Ιούνιο του 2014 το Εργατικό Κέντρο Δράμας είχε ζητήσει με επιστολή του την αποχώρηση του κοινωνικού ιατρείου από τον χώρο που του παρείχε στέγαση με το σκεπτικό ότι δεν είναι νόμιμο απέναντι στις Αρχές.

Παρά τη μεγάλη συμπαράσταση των πολιτών μέσα από τηλεφωνήματα και μαζικά μηνύματα προς το Εργατικό Κέντρο της πόλης, η λύση βρέθηκε με την παραχώρηση χώρου από ιδιώτες.

Αντίστοιχα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει κατηγορηθεί δύο φορές για παρόμοια έλλειψη «νομιμότητας». Η πρώτη έγινε ύστερα από επίσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η δεύτερη από τη Δίωξη Ναρκωτικών και εισαγγελέα εξαιτίας καταγγελίας για «ανεξέλεγκτη διακίνηση» ναρκωτικών ουσιών σε τοξικομανείς, οι οποίες ουδέποτε αποδείχθηκαν.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού συνεχίζει τη δράση του ως σήμερα αφού όπως είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Χρήστος Σιδέρης, «δεν τίθεται θέμα νομιμότητας για τα κοινωνικά ιατρεία, καθώς τα φάρμακα και οι υπηρεσίες που παρέχονται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι δωρεάν».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://news.in.gr/

Sorry, the comment form is closed at this time.