Apr 302014
 

Το τελευταίο διάστημα πρακτικές επιχειρήσεων που ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να εισφέρουν οικιοθελώς τους μισθούς τους για το καλό της επιχείρησης ή τους υποχρεώνουν να υπογράψουν ρήτρες δεσμευτικές ακόμη κι ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τη δουλειά, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων.

Η ΓΣΕΕ καλεί τις συγκεκριμένες εταιρείες να επανέλθουν άμεσα στο δρόμο της νομιμότητας και να απόσχουν από πράξεις και ενέργειες που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα ζητούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Σ.ΕΠ.Ε., να περιφρουρήσουν τα ελάχιστα ίχνη νομιμότητας που έχουν απομείνει και να προβούν σε αυστηρούς και ουσιαστικούς ελέγχους σε εργοδότες για τους οποίους γίνονται γνωστές τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίοι πιθανότατα να εμφανίζονται τυπικά εντάξει προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η ΓΣΕΕ μαζί με τις Οργανώσεις – Μέλη της και με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μάλιστα, θα συντονίσει τις ενέργειές για την αναχαίτιση τέτοιου είδους παραβατικών συμπεριφορών.

Την έντονη αντίδραση της Συνομοσπονδίας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε …λήθαργο, προκάλεσαν στοιχεία και καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές επιχειρήσεων με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες προφανώς με την απειλή απολύσεων ή μονομερούς επιβολής δυσμενών όρων εργασίας, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αυτές να συναινέσουν στην αποδοχή παράνομων και καταχρηστικών εργασιακών όρων.

Συγκεκριμένα:
Αλυσίδα εμπορίου ηλεκτρονικών ειδών ζήτησε από τους εργαζόμενούς τους να «συμμετέχουν στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας» και να προσφέρουν ο καθένας «τις καθαρές αποδοχές ενός μηνός» με δήθεν το νόμιμο τρόπο που θα τους υποδειχθεί από την εταιρία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, καθώς οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται στη συνομολόγηση όρων που ενέχουν παραίτηση από δικαίωμά τους, η οποία είναι άκυρη καθώς αντιβαίνει σε θεμελιώδεις κανόνες αναγκαστικού δικαίου για την προστασία των νομίμων αποδοχών τους.

Αλυσίδα επισιτιστικών καταστημάτων – καφέ ζητά από τους εργαζόμενους της να συνομολογήσουν στην αποδοχή παράνομου και καταχρηστικού πρόσθετου όρου – ρήτρας στη σύμβασή τους, με την οποία δεσμεύονται, εφόσον λυθεί η σύμβασή τους, να μην απασχολούνται για ένα χρόνο οι ίδιοι και … οι συγγενείς τους α΄ βαθμού σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση.

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η εταιρία προφανώς έχοντας ανακαλύψει το «μυστικό του καφέ», μέσα από το εφεύρημα της ρήτρας απαγόρευσης ανταγωνιστικών πράξεων και της απειλής επιβολής κυρώσεων, επιχειρεί όχι μόνο να πετύχει ανέξοδες γι’ αυτήν απολύσεις, αλλά και να διαπλάσσει την εργασιακή συνείδηση των εργαζομένων της μέσω της εμπέδωσης ενός κλίματος φόβου.

Οι πρακτικές αυτές δεν είναι οι μόνες, καθώς το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά εργασίας κυριαρχούν νέα …εργασιακά ήθη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι απλήρωτος για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το προηγούμενο διάστημα προκλήθηκε έντονη αντίδραση από την επιδίωξη επιχειρήσεων μέσω σύμβασης, να καθυστερούν τις πληρωμές έως και 90 μέρες.

Σε όλες τις παραπάνω πρακτικές, η δραματικά υψηλή ανεργία καθώς και το συνεχώς διευρυνόμενο διάστημα που μένουν εκτός αγοράς οι άνεργοι, είναι οι βασικοί παράγοντες που ωθούν κάποιους – λίγους – επιχειρηματίες να ακολουθούν τέτοιες πρακτικές και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να τις δέχονται…

της Ρούλας Σαλούρου

Πηγή:www.capital.gr

Sorry, the comment form is closed at this time.