Το φαρμακείο του Νοσοκομείου Δράμας παραμένει κλειστό από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις από τον διοικητή του πως το πρόβλημα θα είχε λυθεί από την Δευτέρα 5/10.
Σαν ΚΙΦΑ ασχοληθήκαμε άμεσα, την Πέμπτη 1/10, όταν αλληλέγγυα συμπολίτισσά μας αναζήτησε εσπευσμένα σ’ εμάς αντιθρομβωτικές ενέσεις για φίλη της ασθενή, ασφαλισμένη στην πρόνοια, που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί, όπως θα έπρεπε, από το φαρμακείο του νοσοκομείου και η ζωή της βρίσκονταν σε κίνδυνο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα (πρόκειται για αγωγή δέκα ημερών) στο εμπόριο έχει τιμή περίπου 130 ευρώ και οι προνοιακά ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώσουν το σύνολο τής αξίας του, αν το προμηθευτούν από ιδιωτικό φαρμακείο, μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γι’ αυτούς! Αφού μετά από παρέμβασή μας στο νοσοκομείο βρέθηκε λύση για την πρώτη μέρα, ακολούθησε συνάντηση με τον διοικητή την Παρασκευή 2/10, ώσπου να φτάσουμε «σε αίσιο τέλος» παράτυπα μετά από δύο ώρες περίπου, και αφού προτάθηκε μεταξύ άλλων να πάει η ασθενής να προμηθευτεί το σκεύασμα από το φαρμακείο του νοσοκομείου της Καβάλας!!!
Πέρα από την συγκεκριμένη περίπτωση…
– Στο ΚΙΦΑ έχουμε εξυπηρετήσει και στο παρελθόν αρκετές φορές ασθενείς παραπεμπόμενους από το νοσοκομείο της πόλης μας, αλλά από την Παρασκευή 2/10 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες νέες εγγραφές προνοιακά ασφαλισμένων που αναζητούν συνήθως την κάλυψη της τακτικής τους αγωγής.
– Το πρόβλημα της υπολειτουργίας του νοσοκομείου αντί να λύνεται επιδεινώνεται. Ξεκάθαρα η βασική αιτία είναι η υποχρηματοδότηση από το κράτος.
– Πανελλαδικά Δράμα, Κομοτηνή, Άρτα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη… συμπληρώνουν έναν κατάλογο από πόλεις με νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
– Είμαστε στον Οκτώβριο και έχουν δοθεί μόλις τα 4/12 και απ’ αυτόν τον εγκεκριμένο και κουτσουρεμένο περσινό προϋπολογισμό, αντί των 10/12 όπως θα έπρεπε. Βέβαια άλλες «υποχρεώσεις» της χώρας μας πληρώνονται κανονικά από την πολιτεία.
Ξανά στα «δικά μας»
Ήταν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο γνωστό πως στις 30/9/2015 θα έληγε η σύμβαση τής μοναδικής φαρμακοποιού, κι όμως το αρμόδιο υπουργείο δεν προχώρησε σε νέα προκήρυξη, ούτε στη μονιμοποίησή της για μια θέση όπου εξυπηρετούνται πάγιες ανάγκες. Από την άλλη υπήρχε και η λύση να συνεχίσει προσωρινά η λειτουργία του φαρμακείου με υπεύθυνο έναν γιατρό του νοσοκομείου. Προβληματική λύση, που δοκιμάστηκε στο παρελθόν, και σε κάθε περίπτωση όμως δεν προετοιμάστηκε.
Συμπέρασμα
Η υποταγή στις μνημονιακές απαιτήσεις, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η γραφειοκρατία και ενδεχομένως η ανικανότητα συνθέτουν γι ακόμη μία φορά ένα θανατηφόρο μίγμα για την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.
Η απάντηση είναι στα δικά τους χέρια όπως πάντα…
Παραλειπόμενα
– Στο Νοσοκομείο της Καβάλας δεν υπήρχε το σκεύασμα κι έτσι η ασθενής γλύτωσε το «ταξίδι». Εκεί οι γιατροί συνταγογραφούν μετά από συνεννόηση με τον φαρμακοποιό
– Όση ώρα ψάχναμε λύση για τη συγκεκριμένη ασθενή στο φαρμακείο έρχονταν κι άλλοι αναζητώντας την αγωγή τους. Η «καθηλωτική» γραφειοκρατική απάντηση ήταν: “το φαρμακείο είναι κλειστό, δεν μπορείτε να εξυπηρετηθείτε, να μην σας καθυστερούμε!”
– Ο διοικητής μας ανέφερε ότι παρόλο που υπάρχει λίστα με επικουρικούς φαρμακοποιούς όταν τους ζητείται να υπογράψουν σύμβαση αυτοί δεν δέχονται. Εμείς όμως πληροφορηθήκαμε πως υπάρχει φαρμακοποιός που ζήτησε να προσληφθεί με σύμβαση, καθώς και οτι η προηγούμενη φαρμακοποιός θέλει να συνεχίσει να εργάζεται στο νοσοκομείο και έχει προσφύγει δικαστικά για να μονιμοποιηθεί.
– Σύμφωνα με τον νόμο ένας συμβασιούχος που συνεχίζει να δουλεύει έστω και μία μέρα πλέον της 24μηνης σύμβασης με το δημόσιο δικαιούται μονιμοποίησης. Το δημόσιο προτιμά να τους απολύει και να προσλαμβάνει άλλους, ακόμη κι αν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως και στην περίπτωσή μας.
Sorry, the comment form is closed at this time.