Συνάντηση Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης
Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πανελλαδικής συνάντησης δομών Αλληλεγγύης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στις 9 και 10 Μαΐου, 2015 τα Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία από όλη την Ελλάδα συζήτησαν τα θέματα που τους απασχολούν:
Α.ΚΙΦΑ Άρτας ενημέρωση και επόμενα βήματα – εισηγητές: ΚΙΦΑ Άρτας Μαρία Μπάρκα, Βένη Πολύζου, συντονίστρια συζήτησης Ο. Κοντογιάννη από ΚΙΦΑ Πειραιά
Β. Εξελίξεις στην Δημόσια Υγεία, ΚΥΑ Ανασφάλιστων – εισηγητές : Χαρά Ματσούκα – ΚΙΦΑ Αθήνας, Δ. Αγαθόπουλος – ΚΙΦ Κιλκίς, Ε. Ιωαννίδου – ΚΙΦΑ Ρεθύμνου, συντονίστρια συζήτησης Λ. Γαλάνη από ΚΙΑ Χαλανδρίου
Γ. Υγεία και Μεταναστευτικό – εισηγητές : Ο. Κεσίδου – ΚΙΦΑ Περιστερίου, Δ. Αγαθόπουλος – ΚΙΦ Κιλκίς, Φώτης Ανδρεόπουλος – ΑΙ Πειραιά, συντονίστρια συζήτησης Ε. Μπαμπαλώνα από ΚΙΑ Θεσσαλονίκης
Τα συμπεράσματα των θεματικών
Α. 1ηΘεματική ΚΙΦΑ Άρτας. Τα ΚΙΦΑ έχουν ήδη συνυπογράψει το κείμενο του ΚΙΦ Άρτας και συνεχίζουν να στηρίζουν το Κοινωνικό Ιατρείο.
Β. 2η Εξελίξεις στην Υγεία και Κοινωνικά Ιατρεία – συμπεράσματα από Λίτσα Γαλάνη ΚΙΑ Χαλανδρίου
- Συζητήθηκαν αναλυτικά οι συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών στη Δημόσια Υγεία συνολικά, σε όλους τους τομείς ( πρωτοβάθμια υγεία, νοσοκομεία, ψυχική υγεία, οδοντιατρική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη κλπ).
- Ακόμη συζητήθηκε ο κινηματικός ρόλος των κοινωνικών ιατρείων τόσο στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης ΚΥΑ όσο και συνολικά στην παρέμβασή τους στην κοινωνία με άξονα την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση.
- Αποφασίστηκε η συνδιαμόρφωση και υπογραφή από όλα τα ιατρεία κοινής παρέμβασης σχετικά με την ΚΥΑ, η οποία να υποβληθεί στη διαβούλευση, προς την κατεύθυνση της καθολικής πρόσβασης στην υγεία όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα και την στήριξη-χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.Τη διαμόρφωση ανέλαβαν η Έλενα Χατζημιχάλη ( ΚΙΦΑ Αθήνας) και Έλενα Μπαμπαλώνα-Θοδωρής Σδούκος ( ΚΙΦΑ Θεσσαλονίκης).
Γ. 3η και τελευταία θεματική: Υγεία καιΜεταναστευτικό
Οι εισηγήσεις εμπεριείχαν τις εμπειρίες από την αυτοψία των δομών από τις δράσεις-επισκέψεις σε Στρατόπεδα Κράτησης Μεταναστών, ενώ ο Δ. Αγαθόπουλος πραγματοποίησε μια εκτενή ενημέρωση – περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα, που είναι σε αυτή τη συγκυρία η βασική έξοδος των μεταναστών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν συγκλίναμε στα εξής:
- Τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών πρέπει να κλείσουν άμεσα, καθώς πέραν από την προφανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβάλλουν πολύ στην παραγωγή αρρώστιας, καθώς οι συνθήκες κράτησης είναι κατά πολύ περισσότερο άθλιες από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.
- Ιδιαίτερη συζήτηση και κριτική έγινε απέναντι στο ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο και έχει αναλάβει την υγειονομική κάλυψη και παρακολούθηση των στρατοπέδων κράτησης των μεταναστών. Συμφωνήσαμε πως υπάρχει ανάγκη να βρεθεί φόρμουλα παρακολούθησης της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε αυτό το πεδίο, και δημοσιοποίησης τόσο της αναποτελεσματικής (και πολλές φορές ρατσιστικής) παρέμβασης του. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε πως και η Σχολή Δημόσιας Υγείας παρά το ότι έχει όλα τα μέσα και τα εργαλεία να συμβάλλει στην καταγραφή των όποιων αναγκών παρόλα αυτά δεν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.
- Σημειώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης με δομές αλληλεγγύης των σημείων εξόδου από τη χώρα, αλλά και ενίσχυσης των όποιων δομών αλληλεγγύης στην περιφέρεια από όπου εισέρχονται στη χώρα.
- Έγινε μια σύντομη αναφορά σχετικά με τον νόμο για το άσυλο και την αναγκαιότητα συνεργασίας και συντονισμού μας με τις αντιρατσιστικές οργανώσεις.
- Τέλος, δεδομένου της συγκυρίας με το αυξημένο κύμα προσφύγων από τη Συρία και την Αφρική, αλλά και δεδομένου ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν καλύπτονται δωρεάν από το ΕΣΥ (ούτε σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ ανασφαλίστων), προτάθηκε το βασικό θέμα συζήτησης της 4ης Πανελλαδικής Συνάντησης των ΚΙΦΑ που θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι να είναι το Μεταναστευτικό.
Αναλυτικά Πρακτικά (από τον εθελοντή ΚΙΦΑ Περιστερίου – Ν. Κεφαληνό)
1. Ενημέρωση σχετικά με το ΚΙΦΑ Άρτας. Εισηγητές : Πολύζου Βένη και Μπάρκα Μαρία.
Πολύζου Βένη :
Το ΚΙΦΑ λειτουργεί από το τέλος Νοέμβρη 2014, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από την δημοτική κίνηση. Ο χώρος λειτουργεί ως φαρμακείο και οι γιατροί δέχονται στα ιατρεία τους. Υπάρχει σύλλογος φίλων του ΚΙΦΑ Άρτας όχι μόνο ως νομική μορφή, αλλά και για κάλυψη εκδηλώσεων.
Ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος έθεσε θέμα νομιμότητας του Κοινωνικού Ιατρείου και θέμα επαγγελματικού (αθέμιτου) ανταγωνισμού και κάλεσε το ΚΙΦΑ να πάρει αδειοδότηση από τον σύλλογο. Ο σύλλογος είχε κληθεί να υποστηρίξει το ΚΙΦΑ τον Ιούλιο του 2014. Υπήρχε ο κίνδυνος να κινηθεί ο εισαγγελέας με βάση την καταγγελία , και έτσι δημοσιοποιήθηκε το θέμα στον τύπο. Ο ΙΣΑ με παρέμβαση του Βήχα έληξε το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον την Παρασκευή στην Άρτα θα γίνει η εκδήλωση υποστήριξης.
Μαρία Μπάρκα:
Υπάρχουν 12 ιατροί και 1 φαρμακοποιός . Ο φαρμακευτικός σύλλογος συνεδρίασε και η φαρμακοποιός σταμάτησε να δίνει τα φάρμακα και το ΚΙΦΑ αποφάσισε να τα δίνουν οι ιατροί. Το θέμα έχει πολιτική προέκταση.
Ερωτήσεις
ΚΙΦΑ Δράμας (Π.Π.) – Τι απάντηση δόθηκε για τους άπορους που δεν μπορούν να πληρώσουν?
Αλληλ. Πειραιά – Αν έχει γίνει παρόμοια καταγγελία σε κάποιο άλλο ιατρείο?
ΚΙΦΑ Πειραιά (υπό ίδρυση) – Αφού δεν υπάρχει ιατρείο εντός , ποιό είναι το πρόβλημα?
ΚΙΦ Ρεθύμνου – Σας εμπόδισε σε κάτι αυτή η ενέργεια?
ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης – Αν ζητήθηκε υποστήριξη και από άλλες δομές (δήμος, σωματεία κλπ)
Απαντήσεις
Ο Ι.Σ. Άρτας απάντησε πως τα μέλη του δεν συμμετέχουν στο ΚΙΦΑ επειδή οι περιπτώσεις των απόρων εξυπηρετούνται από ιδ. γιατρούς.
Τονίστηκε ότι οι γιατροί του ΚΙΦΑ συμμετέχουν δωρεάν
Δεν έχει ξαναγίνει καταγγελία από κάποιον Ιατρικό Σύλλογο σε άλλο ιατρείο
Ο Ι.Σ. Άρτας δεν μπήκε στον κόπο να έρθει στο ΚΙΦΑ για να δει από κοντά τη λειτουργία
Φορείς και σύλλογοι και επωφελούμενοι το στήριξαν το ψήφισμα
Τοποθετήσεις
Κοιν. Ιατ. Πρέβεζας
Ο Ι.Σ. Πρέβεζας δεν συμμετείχε στο ΚΙΦΑ, οι Ι.Σ. επιμένουν στο νομικό και τυπικό, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι. (Οι ΙΣ) Πρεσβεύουν την Ιατρική σαν επάγγελμα.
ΚΙΦΑ Περιστερίου
Αυτή η κίνηση είναι πράξη πολέμου με προσπάθεια χειραγώγησης του κινήματος αλληλεγγύης. Πρόταση : να φτιαχτεί εθνικό μητρώο κοιν. Αλληλεγγύης ίσως από το υπουργείο.
ΚΙΑ ΘΕΣ/ ΚΗΣ (Θοδωρής)
Λειτουργούμε 3,5 χρόνια τώρα, ο Πατούλης (πρόεδρος ΙΣ Αθήνας) θέλει να ηγεμονεύσει τον χώρο αλληλεγγύης
– Έχει υπάρξει επίθεση στο κοινωνικό ιατρείο (ΜΚΙΕ) από Ι.Σ. (Πατούλης)
– Καταγγελία στο ΜΚΙΕ για τα «κόκκινα φάρμακα»
– Έξωση στο ΚΙΦΑ Δράμας
Δεν ζητάμε νομιμοποίηση από κανέναν, η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική, δεν θέλουμε νομιμοποίηση από κανέναν φορέα.
ΚΙΑ ΘΕΣ/ ΚΗΣ (Εύα)
Μείναμε στην κοινωνική νομιμοποίηση, με την θεσμική νομιμοποίηση υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικής χειραγώγησης
2. Κ.Υ.Α. Ανασφάλιστων – εισηγητές ΚΙΦΑ Αθήνας Χαρά Ματσούκα , ΚΙΦ Κιλκίς Δ. Αγαθόπουλος, ΚΙΦΑ Ρεθύμνου Ε. Ιωαννίδου.
Χαρά Ματσούκα : Το αρχικό προσχέδιο της Κ.Υ.Α. είχε πολλά προβλήματα με εισοδηματικό κριτήριο 6,000 ευρώ που προτάθηκε να αυξηθεί στις 12,000. Το δικαίωμα στην υγεία πρέπει να είναι καθολικό. Το θέμα των μεταναστών νομιμοποιητικά έγγραφα δεν καλύφθηκε.
Με το τελικό προσχέδιο που βγήκε στην διαβούλευση απαλύφθηκε το εισοδηματικόκριτήριο, προστέθηκαν επίσης και άλλα στοιχεία , έχουν καλυφθεί τα εμβολιαστικά, τα χρόνια νοσήματα (μένει να γίνει η εξειδίκευση), οι έγκυες γυναίκες, οι διαγνωστικές εξετάσεις. Η πρόθεση είναι για συνολική κάλυψη, οι ανασφάλιστοι είναι 2,350,000. Υποσχέθηκαν να διπλασιαστεί το κονδύλι για τους ανασφάλιστους που ήταν 150 εκ.
Ελένη Ιωαννίδου : Το Ρέθυμνο είχε ξεκινήσει με αφορμή την κάλυψη των μεταναστών χωρίς έγγραφα. Με τον καιρό αυξήθηκαν οι ανασφάλιστοι. Ο κινηματικός ρόλος των ιατρείων είχε κάτσει. Αρκούν όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΚΥΑ να είναι ο λόγος ύπαρξης των ΚΙΦΑ? Το αντικείμενο έχει αλλάξει έχει περιοριστεί η λειτουργία των τμημάτων των ΚΙΦΑ. Η τωρινή πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. έχει χαμηλότερο επίπεδο κάλυψης λόγω της διάλυσης, παρέχονται χαμηλής ποιότητας παροχές για περισσότερες ανάγκες σε περισσότερους ανθρώπους. Το ερώτημα για τη συνέχεια της λειτουργίας είναι ακόμα ισχυρό. Πρέπει να ζητήσουμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Προσπαθήσαμε να προάγουμε διαφορετικό μοντέλο υγείας.
Χαρά Ματσούκα :Αποσύνδεση της ασφάλισης από την εργασία, πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Να αναδείξουμε το διαφορετικό μοντέλο Ιατρικής.
Ερωτήσεις
ΚΙΑ Χαλανδρίου (Μαγριπλής Δημητρης) : Υπάρχει κάποια κάλυψη για παιδιά με γονείς με διανοητικά προβλήματα – Απ. Ναι
Τοποθετήσεις
ΚΙΑ Θεσ/κης (Θοδωρής) – Χρειάζεται να καλυφθούν και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και η πρόσβαση να είναι καθολική. Παραμένει γραφειοκρατικό το σύστημα με την εμπλοκή των δήμων αρκεί το ΚΕΠ. Βελτιώνεται ένα παλιό και προβληματικό ΕΣΥ. Για τους αυτοαπασχολούμενους πρέπει να φύγει η διάταξη για την αίτηση διακοπής στις ΔΥΟ. Τα ΚΕΝ πρέπει να αλλάξουν είναι υπερφορολογημένα. Οι ανασφάλιστοι με βάση την ΚΥΑ θα μπαίνουν μόνο στην Γ Θέση, πρέπει οι θέσεις να γίνουν ενιαίες. Υπάρχει αναφορά σε Ιδ. Ασφάλιση, (όσοι έχουν ιδ. ασφάλιση δεν μπορούν να βγάλουν ΒΥΑ) πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε όσους έχουν και έχουν πάρει πακέτα ιδ. ασφάλισης ελάχιστων παροχών.
ΚΙΦ Κιλκίς (Δ. Αγαθόπουλος) – Συμφωνούμε με την τοποθέτηση του Θοδωρή.
ΚΙΦΑ Ρεθύμνου (Ε.Ι.) – Πρέπει γενικά να καταργηθούν οι θέσεις στο ΕΣΥ.
Μαγριπλής ΚΙΦΑ Χαλανδρίου – τι στρατηγική πρέπει να έχουν τα ΚΙΦΑ? Να βοηθήσουν τα ΚΙΦΑ τα πρωτοβάθμια δίκτυα καταγραφής κοινωνικών αναγκών και πρόληψης
ΚΙΦΑ Ν. Φιλαδέλφειας (Ε. Κουτσοπούλου) – στους 6 μήνες έχουμε 1,000 επισκέψεις αλλά δεν καλύπτονται από την ΚΥΑ. Επίσης έρχονται οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις συμμετοχές, τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες λόγω προϋπολογισμών, υπάρχουν βελτιωτικές προτάσεις αλλά μένουν ακάλυπτα θέματα.
Βασίλης Τακτικός (ομοσπονδία δομών κοινωνικών επιχειρήσεων) – στην Γαλλία το 40% καλύπτεται μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ πόροι υπάρχουν από ΕΣΠΑ (ευρωπαϊκά κονδύλια) που πρέπει να διανεμηθούν σε μικρές δομές.
ΑγΟ– υπάρχουν δυο επίπεδα σε σχέση με την ΚΥΑ , το πρώτο είναι ότι έστω ότι χρησιμοποιούμε τους όρους δικαιούχος και παροχή , εννοείται ότι όλοι πρέπει να είναι δικαιούχοι και να έχουν πρόσβαση ακόμα και αυτοί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην υλοποίηση της ΚΥΑ, τα φαρμακεία των νοσοκομείων ήδη δεν μπορούν να καλύψουν τους υπάρχοντες δικαιούχους τι θα γίνει όταν αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί? Επιπλέον στη ΚΥΑ αναφέρεται ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις θα γίνονται στις δημόσιες δομές, υπάρχει αυτή η δυνατότητα ειδικά σε νοσοκομεία της επαρχίας?
Κώστας Παπαδάκης Αλληλέγγυος από Γερμανία – μέχρι σήμερα έχουν έρθει 47 ιατρικά μηχανήματα, γιατί είναι απαραίτητη η δημιουργία του ΚΙΦΑ , υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (επισκέψεις, ασθενείς), αναλώσιμα να υπάρχει ενεργοποίηση ασθενών.
ΚΙΦΑ Περιστερίου (Γ. Κουμπαρούλη) – Τα ΚΙΦΑ είναι χώρος αλληλεγγύης με εξειδικευμένες υπηρεσίες και παραμένει ως κίνημα. Η Κ.Υ.Α. είναι και νίκη του κινήματος. Το υπουργείο ζητά τη γνώμη ενός εξωθεσμικούπαράγοντα. Δεν θα υποκαταστήσουμε το ΕΣΥ.
ΚΙΑ Χαλανδρίου : Κάνουμε την Αλληλεγγύη μεταδοτική.
ΚΙΑ Κορίνθου : Αντίθεση σε ΚΟΙΝΣΕΠ – ΜΚΟ, η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική, κινητοποίηση ασθενών για τα δικαιώματα τους, για την ΚΥΑ συμφωνούμε με τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει και οι ανασφάλιστοι να έχουν ποσοστό επισκέψεων σε συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΥΥ.
ΚΙΦΑ Αθήνας / Πειραιά– Ε. Χατζημιχάλη –– να συμπληρωθεί το κείμενο της Θεσσαλονίκης με προτάσεις από εδώ. Βιβλιάριο Υγείας – κατάργηση τριμελών επιτροπών – διεύρυνση διαγνωστικών εξετάσεων – κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή.
ΚΙΦΑ Ναυπάκτου – Σταυροπούλου Ιωάννα – να εξειδικεύσουμε τι θα ζητήσουμε από το Υπουργείο.
ΚΙΦΑ Ν. Φιλαδέλφειας – Συνεργασίες με τις δομές υγείας π.χ. για τα βαριά περιστατικά και συντονισμός με καλή διάθεση και ανοιχτά μάτια. Οι δομές αλληλεγγύης δεν θα λύσουν το πρόβλημα
ΚΙΦΑ Αθήνας (Δημήτρης Παρθένης) – χρειάζονται τα ΚΙΦΑ όπως είναι η κατάσταση? Έχουν ρόλο διακριτό σε σχέση με την πραγματικότητα , στην παρούσα φάση μπορούν να παίξουν έναν «ελεγκτικό ρόλο» ως δέκτες πληροφοριών μη κάλυψης περιπτώσεων. Άλλος ένας ρόλος είναι το μοντέλο ιατρικής με την πολυφαρμακία. Να έχουμε διεκδικητικό αγώνα.
3. Υγεία και Μεταναστευτικό. Εισηγητές : εισηγητές : ΚΙΦΑ Περιστερίου Ο. Κεσίδου, ΚΙΦ Κιλκίς Δ. Αγαθόπουλος, ΑΙ Πειραιά Φώτης Ανδρεόπουλος.
ΚΙΦΑ Περιστερίου – Όλγα Κεσίδου. Οι νόμοι περιορίζουν την πρόσβαση των μεταναστών στο ΕΣΥ, επισκεφτήκαμε τα ΚΚ στην Αμυγδαλέζα και την Π. Ράλλη, διαπιστώθηκαν τα εξής : δεν υπήρχε προστασία από το κράτος (αυτοτραυματισμοί). Ανεπαρκής φαρμακευτική κάλυψη, πολλές ελλείψεις, ανοργανωσιά. Για την κάλυψη υπήρχε μεγάλο κονδύλι που το καρπώθηκαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και μία ΜΚΟ. Δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στα λεγόμενα των κρατικών λειτουργών και των υπηρεσιακών αρχών.
Συγκεκριμένα στην Π. Ράλλη
Οργανώθηκε το φαρμακείο – έως τότε δεν δίνονταν τα φάρμακα
Ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη των μεταναστών
Οργανώθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι
Εξετάστηκαν όλοι οι κρατούμενοι
Απελευθερώθηκαν όσοι κρατούνταν πάνω από 1,5 χρόνο
Διαπιστώθηκαν προβλήματα δερματικά και ψυχιατρικά
ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε μαντού
Απαιτήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ ένας ψυχίατρος, ένας παθολόγος και μία νοσηλεύτρια, έστειλαν έναν ψυχίατρο και μία παιδίατρο.
Μπορούμε να αποχωρήσουμε από εκεί με τη συνείδηση μας? Τα ΚΙΦΑ πρέπει να κρατήσουν επαφή με τη μορφή επισκέψεων, τον βαθμό θα τον συζητήσουμε. Χρειάζεται συνολική πρόταση για το θέμα με κοινωνική ματιά. Πρέπει να αναιρεθούν τα μέτρα της ΚΥΑ του 2014 που περιορίζουν ακόμα και την επίσκεψη σε ιδιώτες ιατρούς.
ΚΙΦ Κιλκίς – Αγαθόπουλος Δημήτρης. Στο Κιλκίς υπάρχει διαχείριση των μεταναστών που προσπαθούν να φύγουν από τα βόρεια σύνορα. Το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη έχουν πεπερασμένο όριο όσον αφορά στην διαχείριση τους λόγω απροσδιόριστου όγκου και περιορισμένης διαθεσιμότητας.
Σε σύσκεψη με θεσμικούς φορείς (νοσοκομεία, δήμοι, περιφέρεια, ΜΚΟ) αναγκάστηκαν να μπουν σε ένα κομμάτι (καθαριότητα, νοσοκομεία, ανθρώπινα δικαιώματα). Ο συντονισμός αυτός έφερε ελάφρυνση, όχι λύση, αλλά ελάφρυνση.
ΑΙ Πειραιά – Φώτης Ανδρεόπουλος – για την Αμυγδαλέζα. Σε σχέση με τα αστυνομικά τμήματα έχει πλεονεκτήματα (αέρα, φως) και υποδομές. Πήγαμε εκεί για να αναλάβει ένα κράτος της ευθύνες του. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει γιατρό και νοσηλευτή. Δεν λειτουργούσαν το ιατρείο υπήρχαν πεταμένα, ατάκτως ειρημένα οι εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ. Υπήρχε ΜΚΟ που πληρωνόταν για να κάνει κάποιες από τις δουλειές. Περιμέναμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ να στέλνει γιατρό και νοσηλευτή τακτικά. Από 23/03 έως σήμερα έχουν στείλει 5-6 φορές μόνο. Η παρουσία των ΚΙΦΑ πρέπει να παραμείνει διεκδικητική, ανέδειξαν το πρόβλημα, είδαμε τις παθογένειες και ελπίζουμε οι θεσμικοί φορείς να λύσουν το πρόβλημα. Η δράση ήταν παιδαγωγική (π.χ. προς τους αστυνομικούς). Η επίσκεψη του οδοντίατρου – η διατροφή είχε μόνο ρύζι, μακαρόνια και με πλημμελή υγιεινή και έλλειψη βιταμίνης C.Απαιτείται άμεση οδοντιατρική περίθαλψη, έκκληση για βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής.
Ερωτήσεις
Δομή Αλληλεγγύης Δάφνης Κορακάκης : Γιατί φροντίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Απ. Γιατί έχει χρηματοδοτηθεί και έπρεπε να διαθέσει προσωπικό.
Τοποθετήσεις
ΚΙΦΑ Αθήνας Υπάρχει βαρβαρότητα στα κέντρα φιλοξενίας. Υπάρχει θέμα αντιμετώπισης της υγείας του κύματος προσφύγων. Δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε το κράτος. Τα ΚΙΦΑ έχουν ρόλο να παίξουν πληροφοριακά, αλλά και πολιτική πίεση.
ΚΙΦΑ Θεσσαλονίκης – πρέπει να κλείσουν τα ΚΚ συνολικά και να μετατραπούν τουλάχιστον σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εκτροφείο σκανδάλων πρέπει να βοηθήσουμε την περιφέρεια.
ΚΙΦΑ Ν. Φιλαδέλφεια–Το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ψέματα για τις παρεμβάσεις του πριν τις επισκέψεις των ΚΙΦΑ. Πρόκειται για νέους (μετανάστες) που είναι ένα εργατικό δυναμικό που ακινητοποιείται και αδρανοποιείται και οδηγείται ακόμα και στα ναρκωτικά ή στον ISIS. Να γίνουν σχολεία Αλληλεγγύης. Να γίνει αλλαγή του νόμου για το άσυλο.
ΑΙΠ – Φώτης Ανδρεόπουλος – Βρίσκουμε ανθρώπους με χρόνια στην Ελλάδα που έχοντας χάσει τη δουλειά τους χάνουν τη νομιμότητα τους και καταλήγουν στα ΚΚ.
Δομή Αλληλεγγύης Δάφνης Κορακάκης – Οι δομές είναι δομές ανάγκης και δεν μπορούν να καλύψουν τις δραστηριότητες του κράτους. Πρέπει να τονιστεί η ηθική υπεροχή των κινημάτων αλληλεγγύης, να παίξουν το ρόλο συνείδησης.
ΚΙΦΑ Περιστερίου – Κουμπαρούλη Να ενταχθούν στην Κοινωνία οι μετανάστες
ΚΙΦΑ Θεσσαλονίκης – Τα ΚΚ παράγουν αρρώστια , να γίνουν καμπάνιες ευαισθητοποίησης, να διευκρινιστεί ο ρόλος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Να συνεχίσουμε την κουβέντα σε σχέση με το κύμα προσφύγων, να γίνουν συνέργιες και συσκέψεις για τον νόμο του ασύλου, να ενταχτούν οι μετανάστες στην Κοινωνία. Να υπάρχουν ανοικτές δομές αλληλεγγύης και υποστήριξης.
Sorry, the comment form is closed at this time.