Τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ φέρεται να φυγαδεύτηκαν από την Κύπρο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες λίγο πριν την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφα που έχει στη διάθεση του.
Το Reuters κάνει λόγο για απόσυρση χρημάτων από δεκάδες εταιρείες σημειώνοντας ότι από την εξέταση των εγγράφων που έχει στη διάθεση του προκύπτει ότι οι περισσότερες αποτελούν οχήματα για ξένους επενδυτές από τη Μόσχα ή το Κίεβο μεταξύ άλλων.
“Η λίστα επιτρέπει μια εσωτερική ματιά στην κρίση του περασμένου Μαρτίου και πώς ο φορολογικός παράδεισος, με πληθυσμό μόλις 1,1 εκατ. συγκέντρωσε τραπεζικές καταθέσεις που έφτασαν τα 72 δισ. ευρώ – πάνω από τέσσερις φορές το ΑΕΠ του νησιού”, σημειώνει το πρακτορείο.
Η λίστα που ετοιμάστηκε από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και διαβιβάστηκε στους βουλευτές από την κεντρική τράπεζα, περιέχει συνολικά 5.323 συναλλαγές, οι περισσότερες εκ των οποίων καταγράφονται για πρώτη φορά.
Οι συναλλαγές αφορούν μεταφορές ποσών άνω των 100.000 ευρώ στις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν του κλεισίματος των τραπεζών στις 16 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, 129 εταιρείες μετέφεραν 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία ή περισσότερα, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν 1,9 δισ. ευρώ. Από τις παραπάνω εταιρείες οι 95 μπορούν να εντοπιστούν, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι 34 εταιρείες έχουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία, πέντε με την Ουκρανία και δύο με το Καζακστάν.
Οι υπόλοιπες είναι κυπριακές ή από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και φορολογικοί παράδεισοι, όπως τα νησιά Κέιμαν, Παρθένοι Νήσοι και οι Ολλανδικές Αντίλλες.
Με βάση την αξία, περισσότερες του 50% των συναλλαγών έγιναν σε δολάρια.
Αν και οι μεταφορές δείχνουν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν εκτός Κύπρου, το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει που πήγαν τα χρήματα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι είναι πιθανό ορισμένες μεταφορές να ήταν μεταξύ τραπεζών εντός της Κύπρου.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται εξάλλου ότι η υποχώρηση των καταθέσεων έπρεπε να καλυφθεί από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ πλήρωνε για καταθέτες, με αρκετούς να είναι Ρώσοι, για να βγάλουν τα λεφτά τους από την Κύπρο πριν οι καταθέτες υποχρεωθούν να συμβάλουν στο πρόγραμμα διάσωσης”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η εκροή χρημάτων είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο (1,7 δισ. ευρώ), ενώ το Φεβρουάριο άλλα 900 εκατ. ευρώ φυγαδεύτηκαν από την Κύπρο, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Η φυγή των κεφαλαίων έλαβε διαστάσεις το Μάρτιο, προσθέτει. Πολλές από τις μεγαλύτερες μεταφορές έγιναν από εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει το Reuters, μια από τις μεγαλύτερες είναι καταχωρημένη κάτω από το όνομα UCP Industrial Holdings η οποία φέρεται να έχει μεταφέρει 80,2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 7 Μαρτίου. Η UCP Industrial Holdings είναι μέρος της United Capital Partners, μιας ρωσικής επενδυτικής εταιρείας 3,5 δισ. δολ. με επικεφαλής τον Ilya Sherbovich, πρώην επικεφαλής επενδύσεων στη Deutsche Bank Russia και μέλος Δ.Σ. του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, αναφέρει το πρακτορείο.
Μια ημέρα πριν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να κλείσει τις τράπεζες (16 Μαρτίου) η εταιρεία Trellas Enterprises μετακίνησε 2 δισ. ρούβλια ($63,85 εκατ.) από την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει το Reuters και προσθέτει: Στην εταιρεία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο ο επιχειρηματίας Maxim Nogotkov ο οποίο ελέγχει την Svyaznoy, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής για κινητά τηλέφωνα στη Ρωσία. Η καθαρή αξία του Nogotkov, 36 ετών, διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes.
Μια άλλη εταιρεία που δείχνει τους δεσμούς με τη Ρωσία είναι η O1 Properties Limited,η οποία μετακίνησε 10,1 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Boris Mints, πρώην πολιτικό και νυν επιχειρηματία, η οποία αυτό το έτος εξαγόρασε το επιχειρηματικά κέντρο White Square στη Μόσχα έναντι 1 δισ. δολ. αναφέρει το πρακτορείο.
Το πρακτορείο σημειώνει ταυτόχρονα ότι η φυγή των κεφαλαίων συνδέεται με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το κυπριακό πρόγραμμα.
Στις 4 Μαρτίου οι καταθέτες απέσυραν 261 εκατ. ευρώ από τις δύο τράπεζες, σύμφωνα με τη λίστα των μεταβιβάσεων. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ρωτήθηκε αν η διάσωση της Κύπρου θα επηρεάσει τις τραπεζικές καταθέσεις. Δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση. Την επόμενη ημέρα οι καταθέτες απέσυραν 315 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.
Τη νευρικότητα των επενδυτών αναζωπύρωσε στις 5 Μαρτίου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος δήλωσε ότι οι καταθέτες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μια ειδική εισφορά στα έσοδα από τόκους για τρία χρόνια. Τις επόμενες δύο ημέρες οι μεταφορές αυξήθηκαν στα 342 εκατ. ευρώ και 491 εκατ. ευρώ με το τελευταίο νούμερο να περιλαμβάνει τα 80,2 εκατ. ευρώ που απέσυρε η UCP Industrial Holdings.
Στη λίστα υπάρχουν και κυπριακές εταιρείες, προσθέτει το Reuters όπως και φυσικά πρόσωπα από την Κύπρο και το εξωτερικό αλλά και διεθνείς εταιρείες.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι με βάση προηγούμενα δημοσιεύματα η Ηλεκτρική Αρχή Κύπρου είχε μεταφέρει 19 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα λίγο πριν κλείσει. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Reuters αναφέρει ότι η αρχή μετέφερε επίσης 22 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου το διάστημα 1η με 15 Μαρτίου.
Η Ηλεκτρική Αρχή διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο σε αυτές τις μεταφορές. “Αντιπροσωπεύουν πληρωμές για μαζούτ… τα ετήσια κόστη για καύσιμα είναι 650 εκατ”, δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής στο πρακτορείο.
Πηγή: www.capital.gr
Sorry, the comment form is closed at this time.